Blog

Si no ballem no hi ha cooperació. Veniu a ballar amb MIRATJAZZ a la diadacoop 2019

Després del sopar a la fresca amb L’Egarenca us convidem a ballar amb Miratjazz. Hem pensat que no hi ha res millor que la música de swing per posar a la gent del cooperativisme a ballar. Perquè el swing és llibertat, és entesa, és l’ànima rebel del poble per viure d’una altra manera, lluitant pels seus drets i alhora passant-ho bé. És tal vegada la banda sonora del cooperativisme.

MiratJazz és una banda de música dixieland i New Orleans nascuda als carrers de Barcelona a finals de 2003 i d’una trajectòria consolidada (Festivals de Jazz de Sant Boi, Sant Pol de Mar, Anòlia Festival, entre molts altres events públics i privats). Amb músics d’alt voltatge i de primera línea del jazz barceloní: Jay Wallis, trompeta i veu; Óscar Font, trombó i veu; Francesc Puig, clarinet; Dani Lévy, wasboard i bateria; Fèlix de Blas, tuba; i Roger Canals guitarra, banjo i veu. En aquesta entrevista a Enderrock TV el 02-12-2015, on interpreten “I’ll fly away”, podem saber-ne més:

Aquests sextet de músics de primeríssima qualitat, amb una instrumentació típica del dixieland i el New Orelans, ens transportaran des del parc de Sant Jordi de Terrassa als carrers de Nova Orelans de principis de segle XX, talment com si es tractés d’un miratge. I a ritme de swing volem celebrar el cooperativisme al carrer amb totes vosaltres.

El sopar de la diadacoop 2019 amb L’Egarenca

Algunes de les prop de 130 famílies sòcies de l’Egarenca

El Càtering del sopar de la diadacoop d’enguany el portarà l’ecobotiga L’Egarenca, situada al carrer del Nord 105 de Terrassa, una associació de consum sense ànim de lucre que fomenta el consum responsable des de l’any 2001. La formen un grup d’unes 130 famílies a data d’avui que s’organitzen per aconseguir aliments i altres productes seguint criteris de sostenibilitat, de proximitat i socials.

El projecte de L’Egarenca

Les famílies sòcies de L’Egarenca aposten per un consum responsable, sostenible i saludable. Donen suport a la producció de proximitat, ecològica i de confiança. Fomenten el canvi social cap a un model econòmic més democràtic, just i solidari. Tenen dret a comprar a l’Egarenca i a gaudir dels preus especials de la cafeteria i de les activitats que s’organitzin. Igualment, tenen dret a participar amb veu i vot en les assemblees i a formar part dels òrgans de govern i dels grups de treball de l’entitat.

L’Egarenca aplega als principals productors ecològics locals. A la botiga hi trobaràs una gran varietat de productes: fruita i verdura, elaborats i conserves, productes d’higiene personal i cosmètica i productes de neteja de la llar. Alguns productes com pa, carn o làctics es demanen prèviament per encàrrec a través d’una aplicació online. Per saber-ne més pots visitar el seu lloc web: http://egarenca.cat/productes-i-proveidors/.

Reportatge de Canal Terrassa, maig 2018

La gestió de l’associació és semblant al de qualsevol cooperativa. De fet en el termini de dos anys passaran a ser cooperativa. Aquesta gestió es basa en el model de participació democràtica. A l’Assemblea és on decideixen les qüestions més importants. La Junta és l’òrgan principal de decisió entre assemblees i és oberta a totes les famílies sòcies. La coordinació tècnica de les persones que hi treballen s’encarrega de les decisions del dia a dia. La participació de les famílies no es obligatòria, però s’incentiva, ja que entre totes fan millorar el projecte. Existeixen diverses comissions i grups de treball en àrees com proveïdors, comunicació i activitats. Totes les famílies sòcies han de fer una aportació al capital social. Aquests diners actuen com un dipòsit i són retornables si la família abandona la cooperativa. Mensualment es paga una quota per família per suportar les despeses fixes, independentment del consum. Els pagaments es poden fer en metàl·lic o amb targeta i, a més, existeix un moneder digital que es carrega ingressant diners al compte corrent de la cooperativa. Aquest moneder pot actuar com a moneda social interna.

Reserva del sopar

El preu del menú del sopar de la diadacoop 2019 és de 13€. Hi ha dues opcions: amb carn i veganes. L’opció amb carn inclou xurrasco de vedella ecològica. L’opció vegana inclourà diferents elaborats amb tofu. L’aigua i el vi està inclòs en el menú.

Per reservar el sopar de forma individual heu d’omplir el següent formulari i fer un ingrés de 13€ al compte corrent ES64 1491 0001 2220 7147 5129, indicant com a beneficiari ECOBOTIGA L’EGARENCA i com a concepte DIADACOOP2019 + SOPAR+1r COGNOM+NOM. Tant en domicili i població de la destinació de la transferència podeu escriure TERRASSA 08221.

https://docs.google.com/forms/d/15xILe5v_cfR6jCuaMKWzQRn8v0cF2UYGE-QoO-hMVqk/edit?usp=sharing

Per reservar el sopar de forma grupal heu d’omplir el següent formulari i fer l’ingrés total (13€/menú x nombre de menús) al compte corrent ES64 1491 0001 2220 7147 5129, indicant com a beneficiari ECOBOTIGA L’EGARENCA i com a concepte DIADACOOP2019 + SOPAR+NOM DE LA VOSTRA ENTITAT. Tant en domicili i població de la destinació de la transferència podeu escriure TERRASSA 08221.

https://docs.google.com/forms/d/1NVtMijxhLKwfTrVVcxv5wZzrvXkqm3Lff2ixYQJbwQQ/edit?usp=sharing

El Cartell de la diadacoop 2019 i la moneda social

La imatge del cartell d’enguany de la diada internacional del cooperativisme és l’anvers de les monedes amb valors de 5 i 10 cts. i d’1 i 5 pessetes encunyades per la cooperativa Popular Els Amics de Terrassa l’any 1935, on veiem una guardiola amb el lema “TOTS PER UN. UN PER TOTS”. Un lema, cal dir, que expressa la força del binomi individu-col·lectiu amb el qual es fa el treball cooperatiu i que el distingeix d’altres formes de treball des de la dimensió del privat o del públic. Aquesta cooperativa de consum es va constituir el 1929 i encara existeix avui, essent la més antiga entre les que qui hi ha a Terrassa. En l’actualitat les persones associades són un centenar, veïns i veïnes del barri d’en Torrent d’en Pere Parres, i gestionen el seu propi servei d’abastiment d’aigua, que prové d’una veta subterrània a la qual accedeixen des d’un pou situat a l’edifici seu de la cooperativa. Per saber-ne més podeu llegir l’article “Els Amics: cooperativa de consum d’aigua gestionada pels veïns” publicat al diari Malarrassa el 2015.

Aquest fet ja seria motiu suficient per retre un homenatge a la cooperativa degana de Terrassa en una efemèride tan assenyalada com la celebració de la diadacoop a Terrassa. Però a més hi ha una altra raó que enllaça la memòria cooperativista amb l’actualitat del cooperativisme. La majoria de les cooperatives catalanes van encunyar monedes pròpies (també anomenades complementàries, locals o socials) per facilitar les vendes als seus associats, sobretot en moments d’atur o de vaga, i les compres als seus proveïdors que ho acceptessin, quedant així els intercanvis al marge de les fluctuacions de la moneda oficial. El seu èxit ho demostra el fet que entre 1850 i 1950 hi ha registrades més de 2150 monedes pròpies entre les cooperatives catalanes. Pel que fa a les cooperatives terrassenques, podeu saber-ne més llegint l’article “Les monedes de les cooperatives terrassenques” publicat al blog Records de Terrassa el 2011, i al segon volum de l’estudi d’A. López i LLuch Les monedes de les cooperatives de Catalunya 1850-1950 publicat el 1983.

Doncs bé. La gent de la XES Terrassa volem recollir aquest testimoni i donar-li un nou recorregut com ja s’està fent a altres municipis catalans, com per exemple amb la Turuta a Vilanova i la Geltrú, la Grama a Santa Coloma de Gramenet i el Rec a Barcelona. Farem una prova pilot amb la tecnologia blockchain entre el setembre i el novembre d’enguany amb la col·laboració d’algunes entitats de la XES Terrassa que representen diversos sectors d’activitat econòmica, experimentant un flux de renda en un micro mercat social.

Utilització de l’Ecosol, moneda social impulsada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES)
a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC)

El paper de la moneda social -com ho és el de qualsevol moneda respecte de la seva economia- és dinamitzar l’intercanvi per a facilitar així l’aprofitament de la terra i altres mitjans de producció, del coneixement i de la resta dels recursos escassos, impulsant l’ocupació del treball en la producció de béns que satisfan necessitats. Parlem d’activitats productives, en les que accions com ara finançar el capital necessari per engegar-les, retenir talent, obtenir salaris dignes i competir en el mercat és actualment gairebé impossible des dels projectes de l’ESS, tenint en compte a més la infravaloració de les activitats essencials per a la vida, la manca d’experiència en els projectes incipients, la manca de coneixement per l’abandonament de les activitats agrícoles i industrials, etc.

Un dels objectius principals de la XES és promoure el renaixement local d’aquestes activitats de producció en el si de l’ESS i creiem que la moneda social és un instrument adequat per finançar-les. Així que, aprofitant la disposició de mitjans de producció valuosos, amb capacitat disponible, per part d’algunes de les entitats de la XES i l’existència d’una comunitat petita però creixent d’entitats i persones al voltant de l’ESS, a la XES Terrassa estem dissenyant un model de moneda social que impulsi la producció i per tant la possibilitat de satisfer necessitats bàsiques en el si de l’ESS.

Començarem els mesos vinents amb una prova pilot, posant en circulació quantitats petites de moneda, en una comunitat limitada, on podrem analitzar els seus efectes i practicar-ne la gestió. Esperem iniciar un cicle continu de millora que ens permeti disposar en el futur pròxim d’una eina essencial per l’autogestió de l’ESS, pel camí de la sobirania financera.

I per donar a conèixer aquest experiment econòmic hem volgut aprofitar el cartell d’enguany de la diadacoop per començar a fer-ne sensibilització.

La cooperativa de músics de l’Escola Tecnos a la diadacoop 2019

Socis i sòcies de la Cooperativa de músics de l’Escola Tecnos

L’Escola Tecnos va ser fundada l’any 1962 a Terrassa i, des del 1983, funciona com a cooperativa de treball associat amb el nom oficial d’Agrupació Pedagògica Tecnos SCCL.

El seu ideari és clar quan expressa que els mestres entenen l’Escola com una institució que ha de contribuir al desenvolupament integral de les persones, i per tant, no es poden limitar a ser uns simples transmissors de coneixements.

En aquest sentit, creuen que la pràctica del cooperativisme pot ser una eina molt útil per transmetre tota una sèrie de valors positius i pràctiques organitzatives útils als seus alumnes: la gestió democràtica, la responsabilitat social i ambiental, l’honestedat, el treball en equip i la solidaritat, són exemples d’aquests valors cooperatius que difícilment s’aprenen en abstracte.

En coherència amb aquesta creença, el lema que han posat al seu projecte educatiu de cooperatives d’alumnes és “Cooperar és el camí: Learning by doing”. Un camí que, des del curs 2013-2014, van iniciar amb la constitució de la seva primera cooperativa d’alumnes a l’etapa de la Secundària, i pel qual han anat avançant fins aquest curs 2018-2019 amb quatre cooperatives.

Així doncs, la finalitat és potenciar l’emprenedoria dels seus alumnes, els quals, simulant la creació d’empreses cooperatives, n’assumeixen la gestió social i econòmica, alhora que es responsabilitzen dels resultats de la seva activitat. Procuren insistir que els objectius del cooperativisme no són només lucratius sinó que han de tenir també una important finalitat social. És per això que fan prescriptiva la donació, en cada cooperativa, del 20% dels excedents obtinguts al llarg de cada exercici econòmic, a una entitat solidària.

Tenen dos tipus de cooperatives d’alumnes: les de producció i les de serveis. En les primeres hi ha la Cooperativa de berenars i la Cooperativa “Creative hands”. I en les segones hi ha la Cooperativa de la revista i la Cooperativa de músics.

La Cooperativa de músics va ser creada el curs 2015-2016, i enguany ha estat formada per nois i noies de 3r i 4t d’ESO i 2n de Batxillerat (12 socis), supervisats pel professor Jordi Torné. El seu objectiu és oferir els seus serveis musicals tant dins com fora de l’Escola.

L’Escola ha remunerat les seves actuacions, excepte la que es va fer amb motiu de la Marató de TV3. Aquesta actuació no remunerada és la seva contribució social, i per la qual cosa queda exempta de la donació del 20% dels excedents en acabar l’exercici econòmic.

Les actuacions de la Cooperativa de músics durant el curs 2017-18 van ser les següents:
• Fira d’Economia Social (11-11-2017)
• Recaptació de fons amb motiu de la Marató de TV3 (17-11-2017)
• Jornada de portes obertes de l’Escola (17-3-2018)
• Acte d’entrega dels premis d’El Vaixell de Paper (23-4-2018)

Actuació de la Cooperativa de músics de l’Escola Tecnos
en la passada 4a edició de Terrassa Cooperativa

Amb la seva actuació en la diadacoop d’enguany a Terrassa entomen un nou repte: fer un concert davant la gent del moviment cooperatiu català. Des de la XES Terrassa volem manifestar el nostre agraïment a l’Escola Tecnos i als alumnes de la seva Cooperativa de músics per la seva contribució a la festa del cooperativisme, que ens sorprendrà a totes amb el seu programa musical.

diadacoop 2019

CRIDA PER CELEBRAR LA

DIADA INTERNACIONAL DEL COOPERATIVISME

Dissabte 6 de juliol de 2019

Terrassa, Parc de Sant Jordi

L’any 1923, l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) va instituir un dia internacional de les cooperatives. Durant els anys trenta, el moviment cooperatiu català celebrava aquest dia amb grans actes populars, com els que es feien a Montjuïc que barrejaven els mítings amb el menjar i la gresca. El 1992, l’Assemblea General de l’ONU va fixar el primer dissabte de juliol de cada any com a Dia Internacional de les Cooperatives.

Fins avui, algunes entitats del cooperativisme català havien mantingut aquesta celebració d’una manera o altra, però normalment dintre cercles reduïts. Ara, en un moment en què el cooperativisme es consolida com una manera de fer empresa i de fer economia alternativa a la dominant, quan és més important que mai que les administracions promulguin lleis que facilitin el seu desenvolupament, però respectant sempre les seves finalitats, principis i valors, i que el fomentin en l’ensenyament i en els mitjans de comunicació, entre les gestories i en les licitacions públiques, cooperativistes i cooperatives de treball, agràries, de consum, d’habitatge, de serveis, d’ensenyament…, pensem que és més important que mai que el cooperativisme surti al carrer i es mostri d’una manera lúdica, però també propositiva i reivindicativa.

1. Volem fer visible el cooperativisme al carrer.

2. Volem fer pedagogia de les nostres finalitats, principis i valors.

3. Volem reivindicar la nostra opció cooperativista.

4. Volem evidenciar un dia més que és possible gestionar l’activitat econòmica de manera democràtica i al servei de les persones.

5. Volem seguir construint, com a cooperativistes, un futur millor, més just, democràtic, solidari i sostenible que el present que vivim.

Celebrem el cooperativisme al carrer!

La diadacoop d’enguany consistirà dels actes següents:

18.30 h Benvinguda. Mostra d’entitats locals de l’ESS

18.45 h Espai de cures per Més Revolta

19.30 h Exhibició gimnàstica pel Club Gimnàstic de Terrassa

20 h Concert per la cooperativa de músics de l’escola Tecnos

20.30 h Parlaments. Lectura del manifest

21.00 h Sopar popular elaborat per l’Ecobotiga L’Egarenca.

22.30 h Actuació del grup Miratjazz i barra amb cerveses artesanes Ninkasi

24 h Final de la Diadacoop

Com cada any, fem una crida a col·laborar amb les despeses de la diadacoop i a contribuir a crear un fons comú per als anys vinents. A la pàgina “Patrocini” del lloc web https://diadacooptrs19.wordpress.com trobareu el formulari amb les dades bancàries per efectuar la vostra transferència.

Inscripció

Per tal de fer la previsió del públic assistent, us demanem que ens envieu un correu omplint el formulari de contacte a la pàgina “Contacte” del lloc web https://diadacooptrs19.wordpress.com, assenyalant en l’apartat “Comentari” el nombre previst de persones assistents.

Preu sopar (per persona): 13 €

Per tal de fer la previsió del càtering, cal fer la reserva del menú. Ompliu, si us plau, el formulari que trobareu a la pàgina “Reserva i pagament del  sopar” del lloc web https://diadacooptrs19.wordpress.com, i efectueu la transferència corresponent (trobareu les dades bancàries al formulari). Els tiquets es recolliran el mateix dia de la diadacoop al punt d’informació de XES Terrassa.

Contacte:  diadacooptrs19@gmail.com

Organitza:

Comissió diadacoop

Associació d’Economia Solidària de Terrassa, xarxa local de la XES

Amb el suport de:

Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa,  Generalitat de Catalunya

Servei d’Emprenedoria i Economia Social, Ajuntament de Terrassa

Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental

Fundació Roca i Galès

Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES)

Eina

Ecobotiga L’Egarenca

SprintCoop

Som Energia

Grup Ecos

Grup Clade

Fiare

Coop57

Confederació de Cooperatives de Catalunya

Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya

Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya

Federació de Cooperatives d’Habitatges de Catalunya